Bölcsődefejlesztés Tatabányán II. – Sárberki Bölcsőde - TOP-6.2.1-16-TB1-2017-00002

A kedvezményezett neve: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe: „Bölcsődefejlesztés Tatabányán II. – Sárberki Bölcsőde”
A szerződött támogatás összege: 149.385.000 Ft
A támogatás mértéke: 100%

 

A projekt tartalmának bemutatása:
A fejlesztés szakmai tartalma:
Az épület 1979-ben épült, előre gyártott vasbeton szerkezetű, lapostetős kialakítással.

A fejlesztés egy épületen belül két – egy bölcsődei és egy óvodai – helyszínt foglalt magában. Az érintett bölcsőde: a Tatabányai Egyesített Bölcsődék Sárberki Bölcsőde, az óvodai helyszín: a Tatabányai Sárberki Óvoda fejlesztő egysége. A két intézmény egy helyrajzi számon helyezkedik el.

Megvalósítási helyszín:
Tatabányai Egyesített Bölcsődék Sárberki Bölcsőde
2800 Tatabánya, Sárberki ltp. 501., 11564 hrsz.

A Sárberki lakótelepen elhelyezkedő intézmény 48 fő kisgyermeket ellátó, 4 csoporttal működő bölcsőde. 

Megvalósult műszaki beavatkozások:
Az uniós forrásnak köszönhetően a fejlesztés eredményeként az épület teljes egészében új külsőt kapott. Sor került a tető hő- és vízszigetelésére, a homlokzat hőszigetelésére, a nyílászárók cseréjére, a villamoshálózat felújítására, továbbá elvégezték a radiátorok cseréjét, szabályozhatóvá tételét, és két új akadálymentes WC-vel is gazdagodott az épület.

A bölcsődében lévő csoportszobák, illetve a folyosók modern külsőt kaptak, antibakteriális PVC, új járólap, csempe került le-, illetve felhelyezésre, valamint a belső terek fala színes festékréteget kapott. A fejlesztésnek köszönhetően egy esztétikus, egészséges, gyermekbarát környezet várja a gyermekeket.

A Bölcsődébe számos fejlesztő eszköz is beszerzésre került az uniós forráson túl, önkormányzati forrás hozzáadásával, úgymint nagymozgást fejlesztő eszközök (csúszka, bébi modulszett, trambulin), fészekhinta állvánnyal, továbbá játékos fejlesztő eszközök: szerelőpad, süni kanapé, konyhaszekrény, csiga kisszekrény, sárkány polc, körte szekrény, alma alakú polc, happy 3 szekrény. A bölcsődei csoportszobákba beépített szekrények, a folyosóra gyermek öltözőszekrények készültek.

A szakmai-műszaki beavatkozás indokai:
A konstrukció kiemelt céljainak egyike a családbarát, munkába állást segítő – különös tekintettel a 0-3 éves korosztály bölcsődei elhelyezését biztosító – intézmények, közszolgáltatások fejlesztése, minőségi megújítása, ütemezett megvalósítása. Cél, hogy a kínált szolgáltatás magasabb szinten jelenjen meg, és biztosítsa az intézmény szakmai tematikájában megfogalmazottakat. A megvalósult fejlesztés egyidejűleg közvetetten hozzájárul a célcsoport (gyermekek, gondozók) családjának támogatásához, továbbá lehetőséget teremt a korai munkába álláshoz, segíti a szülők mielőbbi visszatérését a munka világába. A fejlesztés külön figyelt a szegényebb családokra, a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő közösségekre, tekintve, hogy különösen a kisgyermekkorban megjelenő minőségi nevelés az egyik leghatékonyabb eszköz a társadalmi különbségek, a kirekesztettség generációkon átívelő megjelenésének, állandósulásának megakadályozására. Fontos cél, hogy a megvalósult fejlesztés az esélyegyenlőség elvét szem előtt tartva csökkentse a hozzáférhetőség területi különbségeit, megteremtse az egészséges környezet és a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeit, biztosítva ezzel a minőségi szolgáltatásokhoz való – kirekesztés nélküli – hozzáférést.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

Kapcsolódó konstrukció: TOP-6.2.1-16 Családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztése

A projekt befejezési dátuma: 2019. II. negyedév

A projekt azonosító száma: TOP-6.2.1-16-TB1-2017-00002

A projekttel kapcsolatos további információ:
dr. Nagy Andrea stratégiai referens
Tel.: 34/515-771
e-mail: nagy.andrea@tatabanya.hu

Archívum