Iparterületek közlekedésfejlesztése Tatabányán - TOP-6.1.5-15-TB1-2016-00001

A kedvezményezett neve: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata
A projekt címe: Iparterületek közlekedésfejlesztése Tatabányán
A szerződött támogatás összege: 608.000.000 Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt azonosító száma: TOP-6.1.5-15-TB1-2016-00001
 

 

Projekt célja:
Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 2016. decemberében 608.000.000 Ft Európai Uniós támogatást nyert az „Iparterületek közlekedésfejlesztése Tatabányán” megnevezésű projektre, mely a Területi Operatív Program keretében valósul meg.

A projektben két egymástól fizikailag és időben elkülönülő projektelem kerül megvalósításra, a Búzavirág út felújítása és a Galla Ipari övezet közlekedés fejlesztése.

A Búzavirág út az Ipari Park legrégebben épült útja, melynek megépítése óta a forgalom jelentősen megnövekedett. Az összesen körülbelül 10 ezer embert foglalkoztató Ipari parki cégek munkavállalóinak nagy része tatabányai és az ő ingázásuk rendkívül leterheli az útszakaszt, ezen a helyzeten kíván a város könnyíteni a beruházás megvalósításával. Az út forgalmi igényeknek megfelelő további korszerűsítése szükséges, mindamellett, hogy az önkormányzat eddigi lehetőségeit kihasználva megépítette a gyalog- és kerékpárutat, valamint a könnyebb megközelíthetőség érdekében közösségi közlekedés megállóhelyeinek kapacitását is folyamatosan növelte.

Mivel az Ipari Park Tatabánya irányából a kezdetektől fogva csak a Búzavirág úton keresztül volt megközelíthető, nem volt lehetőség a gépjárművek által használt útburkolatok teljes körű felújítására, mely mostanra időszerűvé vált. A korszerűsítés a Búzavirág utca aszfaltburkolatának felújítását és megerősítését, a szükséges helyeken a teljes pályaszerkezet cseréjét tartalmazza 1,85 km hosszú szakaszon, mellyel az út alkalmas lesz a megnövekedett teherforgalom hosszú távú elvezetésére.

A projekt végső célja, hogy a már korábban kiépített kapcsolódó közlekedési létesítményekkel együtt a Búzavirág út megfelelően és korszerűen biztosítsa a munkaerő mobilitását és a gazdaságfejlesztési célok elérését.

A másik projektelemet a Galla Ipari övezet közlekedésfejlesztése képviseli.

Tatabányán a Tatabánya-Környe Ipari Parkon kívül több kisebb ipari terület található, amik a rendszerváltás előtti, bányászathoz és egyéb nehéziparhoz kapcsolódó felhagyott barnamezős területeken kezdtek kialakulni. Ezek a régi iparterületek a város bányászathoz kapcsolódó régi központjának, Óvárosnak a közelében helyezkednek el, ezek az iparterületek VI-os telep, VII-es telep és a fatelepi úti iparterület Óváros és Felsőgalla között, illetve a Mészáros úti iparterület Óváros és Bánhida között.

Ezekről az iparterületekről az országos közúthálózatot – M1 autópályát, illetve az 1. sz. országos közutat – és a Tatabánya-Környe Ipari Parkot is jelenleg Óvároson keresztül, lakóterületek érintésével lehet elérni, ezért a lakóterületek tehermentesítése és a dolgozók számára kényelmesebb munkába járási feltételek biztosítása érdekében szükséges a teherforgalom számára egy lakóterületeket elkerülő útszakasz kijelölése.

A projekt keretében a teherforgalom számára a Tatai út – Mikoviny Sámuel út – Vigadó út útvonalat szükséges felújítani és a szükséges mértékben korszerűsíteni, mintegy 2,527 km hosszan. Ezen kívül a Tatai út és a Mikoviny út között a hiányzó mintegy 400 m hosszú útszakasz kiépítését tervezzük a vízelvezetés megoldásával. Az új szakasz egyik végén szükséges a jelenleg meglévő és a jelenlegi utat is keresztező két iparvágány megszüntetése.

A fejlesztéssel kialakuló elkerülő úton az M1 autópálya és az 1. sz. országos közút felől elérhetővé válik a VI-os telep és a VII-es telep lakóövezetek érintése nélkül. Az útvonalon és a folytatásában található Rehling Konrád úton keresztül szintén lakóövezetek érintése nélkül válik megközelíthetővé a Mészáros úti iparterület. Az útvonal kialakításával az átmenő forgalom nem fogja terhelni a Tatai úttal párhuzamos Fatelepi utat, így az ott található ipari üzemek is könnyebben megközelíthetővé válnak. A tervezett útvonal kialakításával és a városi lakóövezeteket az iparterületekkel összekötő utak tehermentesítésével az ipari övezetek megközelítése jelentősen javul a dolgozók számára, ezzel együtt a lakóterületeken csökken a légszennyezettség.

Megvalósulási helyszín:

Búzavirág út felújításával érintett területek 7868, 7364/1 hrsz
Galla Ipari övezet közlekedésfejlesztése kapcsán érintett helyrajzi számok: Mikoviny Sámuel út (2176/3 hrsz), Tatai út (2500 hrsz), Mikoviny Sámuel út-Tatai út közötti terület (2228/4; 2256/1; 2256/2; 2256/3; 2258/1; 2258/2; 2261/7; 2262/3; 2262/4; 2262/5 hrsz)

A teljes projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. szeptember

A projekttel kapcsolatos további információ: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gazdaságfejlesztő Szervezete Nonprofit Kft, 2800, Tatabánya, Szent Borbála út 1, Tel./Fax: +36-34/785-580, 34/785-919, gfsz@gfsz.hu