Bánhida és Dózsakert komplex kerékpáros közlekedésfejlesztése - TOP-6.4.1-15-TB1-2016-00001

A kedvezményezett neve: Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata

A projekt címe: Bánhida és Dózsakert komplex kerékpáros közlekedésfejlesztése

A szerződött támogatás összege: 362 millió forint

A támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása:
A projekt keretében több, mint 5 kilométer hosszan létesül új kerékpárút a városban: az Erdész úti és a Síkvölgyi úti kerékpárút összekötése mellett a jövőben a Kossuth Lajos utca és az Összekötő út között is kerékpáros nyomjelzés segíti majd a közlekedőket. A 470 millió forint összértékű fejlesztés a Polacsek köz átépítésével fog megvalósulni, ahol a gyalogos közlekedés biztosítása mellett létesül új út és kerékpársáv, valamint új körforgalom kerül kiépítésre a bánhidai „Két kard” emlékműnél.

Önkormányzatunk elkötelezett a fenntartható, környezetbarát közlekedési módok városi fejlesztése mellett, ezért 2016 márciusában támogatási kérelmet nyújtott be a TOP-6.4.1.-15 Fenntartható városi közlekedésfejlesztés című felhívásra. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásra érdemesnek minősítette a pályázatot, ezért megkezdődhet az 5,1 km hosszú kerékpárút létesítése. A 470 millió forintos összköltségű beruházás 362 millió forintos TOP támogatással és 108 millió forint önkormányzati önerővel valósulhat meg.

A projekt célja, hogy 2018 nyaráig az Erdész úti és a Síkvölgyi úti kerékpárút összekötésével közvetlen kapcsolat létesüljön a síkvölgyi temető és a Tata-Tatabánya kerékpárút között, valamint a Kossuth Lajos utca és az Összekötő út között kerékpáros nyomvonal segítse a két keréken közlekedőket. A fejlesztés révén kerékpárosbaráttá válik a teljes bánhidai településrész.

A fejlesztés Bánhida és Dózsakert lakossága számára is jelentős előrelépés: ezúton kerékpárral is elérhetővé válnak a kórház, a városközpont és a kormányhivatal szolgáltatásai.

A kerékpáros turizmus művelői számára egyszerűen megközelíthetőek lesznek Bánhida látványosságai, valamint könnyebbé válik a munkába jutás a síkvölgyi üzemekben, illetve az Ipari Parkban dolgozók számára.

A beruházás hatására csökken a CO2 kibocsátás, mely hozzájárul környezetünk védelméhez. Az új útnak és a körforgalomnak köszönhetően jelentősen javulni fog Bánhida „fő utcájának” megközelítése, valamint a környezetbiztonság is.
A beruházást komplex szemléletformáló tevékenységek egészítik ki.

A tervezett kerékpáros útvonal a Síkvölgyi úttól az Erdész utcáig: Síkvölgyi út – Kossuth Lajos utca mellett – átvezetés a TIT épülete előtt – újonnan létesítendő körforgalom a „kis” Kossuth Lajos utca végén – Polacsek köz (új út és kerékpárút létesítése, a gyalogos közlekedés biztosítása) – Madách Imre utca – Dózsa György út mellett – Erdész utca, valamint leágazás a Bánhidai lakótelep 402-405-től a Bánhidai lakótelep 201-206 és a 111-116 számú épületek előtt a Turul utcáig (Szent Borbála Kórház), majd onnan a Dózsa György útig.

A tervezett kerékpáros útvonal a Kossuth Lajos utca és az Összekötő út között: Kossuth Lajos utca – Vértes utca és Moravcsik utca – Dubnik utca – Skrován Imre utca – Új sor – Összekötő út (KEM Kormányhivatal)

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. június 30.
A projekt azonosító száma: TOP-6.4.1-15-TB1-2016-00001

A projekttel kapcsolatos további információ:
Galgovics Tamás stratégiai referens
(telefon: 34/515-700 315-ös mellék, e-mail: galgovics.tamas@tatabanya.hu).